Fødslens faser

Det er helt naturlig at du som kommende mor, vil oplevet at blive nervøs for dit barn under graviditeten. Det kan være af forskellige årsager. Det de fleste oplevet er, at de bliver nervøs hvis barnet ikke har bevæget sig i det mønster som baby plejer. Som regel er grunden til dette, at du som gravid har haft travlt, og dermed bare ikke har lagt mærke til baby har bevæget sig rundt. Dog hvis du bliver utryg SKAL du altid reagere.  

hvis du er i tvivl om du har mærket til baby, kan du forsøge altid drikke noget koldt og sukkerholdigt, lig dig ned og hvil, mærk så efter barnet. Kaffe kan også vække barnet ved nogle. 

Hvis barnet ændre bevægelsesmønstre, og det ikke er grundet travlhed ved den gravide, er det altid en god ide at kontakte fagpersonale, som læge eller jordemoder, for at vurdere situationen med dem. Du skal dog mærke dit barn dagligt fra Uge 24. Der kan til gengæld være flere faktorer, som spiller ind på hvornår du begynder at mærke barnet.

FASERNE UNDER EN FØDSEL

lATENS FASEN

Latensfasen er hvor kvindens krop forbereder sig og gør klar til at gå i aktiv fødsel. I denne fase åbner kroppen sig fra 0-3 cm og fasen vare som regel 12 timer til 3 dage. 

Det er også i denne fase hvor opstarts veerne er, de kommer uden nogle former for systemer og føler forskelligt. Men fælles er, at de er korte og lav intensitet. Når der kommet 2-3 pr 10’ende minut og er mere regelmæssige og kraftigere, er det godt at være opmærksom og eventuel tage tid på veerne. Det kan man bruge diverse ve-apps til.

Den gravide er helt rå og klar, for nu skal fødslen til at starte og inden længe er baby i mor arme. Den gravide kvinde er bevist, analysere på hvordan og hvorledes, snakker og jo længere i fasen hun kommer vil hun starte med at brokke sig og til sidst syntes det begynder at gør ondt.

UDVIDELSE FASEL

I udvidelsesfasen eller også kaldt den aktive fase er veerne regelmæssige og tager godt ved og kvinden er nu i aktiv fødsel. Veerne er omkring 1 minut og med et par minutters mellemrum. Den aktive vare fra 3 timer til 8 timer og kvinder udvider sig fra 3-7 cm.

I denne fase begynde at fokusere, og nogle ligger endda med lukkede øjne for at holde fokusset. Nogle kvinder kan have tendens til at glaced out eller gå i underbevidstheden. Det er også i den aktive fase hvor mange får smertelindring og acceptere smerten. Kvinden har en fin lyd i starten af fasen, som bliver lidt dybere og til sidst meget intens i denne fase.

OVERGANGS FASEN

Overgangsfasen er også omtalt som nedtrængningsfasen er alt fra ½ til 3 timer og er hvor kvinden åbner sig fra 7-10 cm. I denne fase er veerne blevet meget intense, stikker og er længere end ve-pausen er. Og kvinden vil i denne fase blive meget angst, måske endda hikke eller kaste op. Kvinden har åbne øjne i denne fase, ryster, bliver kold og mangler forståelse og forklaring. I denne fase vil kvinden tro og blive bange for, at hun ikke kan klare den kommende fødsel. Hun vil også ligge meget urolig, skifte fra position til position. 




3 Vigtige huskepunkter


  1. Tro på din krop kan
  2. Tro på dit fagpersonale
  3. Vigtig for fortælle hvordan din partner (støtte, mor eller lignende) skal være der for dig, for der er her kan er mest nødvendig

PRESSE FASEN

Pressefasen er den fase som nogle kvinder finder hårdest andre finder den som den “dejligeste”, det gør de fordi, at de nu kan få lov til at presse og hjælpe kroppen videre. Pressefasen er som udgangspunkt ½ time til 2 timer. Her er veerne meget intekse, kraktfunde med stikker ikke på samme måde da de motivere kroppen til at presse. Kvinden er fuldt udvidet i enden denne fase starter.
I denne fase er der nogle kvinder der har meget lyd på, andre har mindre lyd på. Nogle kvinder kan blive aggressiv over for partner. Kvinden er fokuseret, stønnende og brøler. Det er i pressefasen hvor “ring of fire” skeer. Dette er hvor barnet bliver kronet, altså hvor barnet er skubbet så langt ned, at barnets hovede er synligt. Det er også i pressefasen man har sin sidste ve og barnet bliver født blåt.
OG et blåt barn er ikke skidt. Barnet er af natur blå, da det ikke trækker vejret. Men med det samme barnet trækker vejret og starter sin gråd ændre farven sig.