Graviditetens trimester

En graviditet er delt ind i 3 dele.


1. Trimester 

           Uge - 12

2. Trimester

           Uge 13-28

3. Trimester

           Uge 28-42

4. Trimester

1. Trimester

Første trimester starter på cyklussens første menstruationsdag, det vil sige at der er ægløsning ca dag 14 i cyklussen. Derefter skeer undfangelsen og man kan teste positiv en lille uges tid efter, dog anbefales det, at der ventes til 1-2 dage efter forventet menstruationsdag. Hvis det gøres før skal det være på tidlig graviditetstests (uge 3+x). 

Efter man har testet positiv, kontaktes kvindens egen læge og der vil blive planlagt en aftale til bekræftelse af graviditet og vandrejournal, også kendt som den gule kuvert. Omkring slutningen af første trimester, kommer man til nakkefoldsscanning, hvor du kommer til at se ind til din lille baby. I første trimester, er der mange kvinder der oplever en utilpashed og øger træthed. Mange har kvalme, i nogle tilfælde er det endda med opkastning m.m. Dog ophøre de fleste “opstarts” graviditetsgener i starten af andet trimester. 

4. Trimester

2. Trimester

Du har glædet dig og ventet spændt på, at komme i andet trimester, og det er du kommet nu. Tillykke. Du har lige været til nakkefoldsscanning og baby er der inde. Fra uge 14+ kan nysgerrigheden blive stillet , for det er muligt at købe sig til en kønsscanning, hvor der tjekkes for køn, og hvem vil ikke altid gerne kigge ind på sin lille guldklump?

Du vil måske føle dig lidt utilpas i din krop, føle dig oppustet og uden facon, men bare rolig. Maven kommer. - i første graviditet kommer den lidt senere end i anden graviditet. Derudover er der forskel på hvor hurtig den komme, fra kvinde til kvinde.  I andet trimester, omkring uge 18, skal du besøge din jordemoder forste gang.
I ca. uge 21+ er der misdannelsesscanning, igen ser du ind til den lille. Til denne scanning, bliver fosteret tjekket igennem for mangel på kropsdele og længde samt fostervand mængde. Nogle sygehuse, kan du købe lidt billeder med hjem. 

Maven begynder, efter scanningen, du vokse hurtig. For hver uge der går, er barnets overlevelseschancer klart bedre, hvis der skulle ske en pludselig vandafgang og fødslen begynder. 

3. Trimester

Nu skal du snart møde dit barn, sådan rigtig. Velkommen til 3. trimester. Måske skal du til glukosebelastningstest, er som regel uge 28-31, i få tilfælde kommer man det mere end 1 gang, dog er det som regel kun hvis der er mistanke om graviditetssukkersyge eller man er meget overvægtig.  Men en gravid der har sukkersyge i familien tæt på eller hvis hun er overvægtig, bliver man tilbudt en glukosebelastningstest. Det er også nu, du skal bestille tid, hvis du ønsker en 3D scanning, hvor der er mulighed for at se nærmere ind til jeres lille baby. Tiden i det sidste trimester er klogt at bruge på at forberede sig på baby kommer til verden. Det indebære, at du skal være klar mental, men også gøre de fysiske rammer klar. Altså hvis der mangler at blive købt de sidste ting, tøj m.m. er det nu dette skal gøres. Det er i dit 3 trimester du vil opleve at maven vokser allermest, det er også her hvor baby øger sin vægt mest, og du vil opleve at maven bliver tungere og tungere. I løbet at 3. trimester kommer du til jordemoder  nogle gange, hvor det er vigtig du klart fortæller hvordan du har det, hvordan du ønsker din fødsel, generelt alt hvad der lige er på hjertet. De vil kun hvad du fortæller dem. Termins perioden er uge 37+ til 42+0, dette betyder at det er i denne periode du skal forvente at føde i. Det er dog meget vigtig at hvis du går over din termindato (Uge 40+0) er det også okay at sige du ikke ønsker indgreb. Alt du tilbyder under graviditet, fødsel og barsel er et tilbud og dermed dit valg. Derfor skal du stadig være opmærksom på, at hvis du siger ja til et indgreb, kan flere følge.  

Tillykke og velkommen til verden til jeres lille nye baby! 4. trimester er det hårdeste af alle trimestre, men også det mest vidunderlige. Du/i har fået nye titler, barsels gæsterne maser på, for at se den lille nye baby, du som mor er i en meget sårbar periode. Her er det rigtig vigtig at du spørger eventuel partner, bedsteforældre eller veninde om hjælp. Det kan være til at lave mad, holde baby mens du bader, putter m.m. det er rigtig vigtig du husker dig selv, for dit barn har det bedst, når du har det godt.